Ons nog relatief jonge vakgebied heeft de laatste twee decennia zichzelf meerdere malen opnieuw moeten uitvinden. Waren we eerst vooral op zoek naar erkenning, daarna lag de focus primair op verbeteren van efficiëntie en kostenbesparing. De verdere professionalisering van de bedrijfsvoering en het vergroten van het vakmanschap van de medewerkers is nog altijd gaande. Nieuw hierbij is de nadruk op toegevoegde waarde, waarbij overduidelijk is dat we met onze reguliere werkzaamheden ons nauwelijks kunnen onderscheiden van de concurrentie. De bakker krijgt geen schouderklopje voor het dagelijks bakken van vers en smakelijk brood, waarom dat voor ons dan anders zijn?

Onze klant verwacht van ons dat we vakmanschap tonen in ons werk. Zo niet, dan kiest hij simpelweg een andere aanbieder. Het representatief houden van het gebouw, onderhouden van ventilatiesystemen, de groenvoorziening, schoonmaak en ook catering: het is en blijft een commodity, waarbij de klant de keuze heeft uit veel aanbieders en prijs nog vaak leidend is.

Of toch niet? Zelfs in traditioneel technisch ingestelde branches zoals die van gebouweigenaren en vastgoedontwikkelaars zien je langzamerhand een trend ontstaan om FM binnen de eigen organisatie verder uit te bouwen en de focus te verschuiven naar de mens in de organisatie. Wat wij al langer wisten dringt nu ook door tot deze conservatieve bastions: de toegevoegde waarde voor de klantorganisatie zit in onze medewerkers.

Goed opgeleid en gastvrije medewerkers vormen immer hét visitekaartje voor onze opdrachtgevers. Een professionele en vriendelijke ontvangst bij de receptie, een vriendelijk woord van de schoonmaker en het bedrijfsrestaurant als ontmoetingsplek waar medewerkers en gasten graag komen maken het verschil. Gastvrije facilitaire medewerkers zijn de meest zichtbare exponent van de cultuur van de organisatie waarvoor wij werken. Zij maken het verschil!

Ian van der Pool MFM, CFM

Hoofd Facility Management, Defensie Ondersteuningscommando
Voorzitter Europese facilitaire normcommissie (CEN/TC348)
Voorzitter Strategische Adviesgroep ISO facilitaire normcommissie (ISO/TC267)